Este nevoie de cercetători bine instruiţi şi calificaţi pentru a putea ameliora bunăstarea cetăţenilor noştri si favoriza creşterea economică.
Care este beneficiul pentru cetăţeni:Pentru a fi competitivi la nivel global, este nevoie de cat mai mulţi oameni care să urmeze o carieră în cercetare şi cărora să le oferim bazele pentru o piaţă de muncă deschisă. De aceea, Europa trebuie transformată într-un continent atractiv care va susţine inovaţia, cunoaşterea, crearea de cunoştinţe şi va încuraja cercetătorii să rămână. În decursul PC7, o serie de acţiuni finanţate de UE, vor susţine instruirea continuă, cercetarea şi mobilitatea oamenilor de ştiinţă cu calificare înaltă în interiorul Europei şi în restul lumii. Întrunind obiectivele de mai sus, vom încuraja proliferarea centrelor de excelenţă în UE şi contribuţia lor în noi arii de cercetare şi tehnologie. Care este beneficiul pentru cercetători:Având la bază experienţa plină de succes a acţiunilor Marie Curie, programul “Oameni” va perfecţiona potenţialul uman în cercetarea şi dezvoltarea europeană, acoperind toate stagiile vieţii profesionale ale unui cercetător, de la instruirea iniţială până la studiu pe viaţă şi dezvoltarea carierei. Următoarele tipuri de acţiuni sunt planificate în perioada PC7:
|
Acţiuni Marie Curie1. Instruirea iniţială a cercetătorilor
2. Parteneriate şi colaborări industrie-mediul academic
3. Instruirea pe viată şi dezvoltarea carierei
4. Dimensiunea internaţională
5. Acţiuni specifice
* Cercetătorii din Republica Moldova sunt eligibili pentru participare.
NOTĂ: la toate acţiunile Marie Curie domeniile ştiintifice sunt alese de catre aplicanţi în mod liber. Sunt eligibile toate domeniile de cercetare şi dezvoltare tehnologică cu excepţia celor ce se referă la Tratatul EURATOM.
|
Participarea industriei şi a IMM-urilor este prevăzută prin toate acţiunile Marie Curie. Implicarea industriei va fi puternic sprijinită prin acţiuni direcţionate la instruirea iniţială a cercetătorilor. În paralel, o altă acţiune va avea ca scop construirea unei colaborări pe termen lung între academii, industrii şi IMM-uri. Obiectivul este de a stimula mobilitatea dintre sectoare şi de a intensifica schimbul de cunoaştinţe prin parteneriate mixte de cercetare. Recrutarea de cercetători experimentaţi în astfel de parteneriate va fi consolidată de secundariatul (detaşarea) de personal între sectoare şi prin organizarea de evenimente.