FP7 - seventh framework programme


Mai multe personalități europene îndeamnă liderii UE să sprijine Erasmus

(13.11.2012)

Peste 100 de personalități europene din lumea artei, a învățământului, a literaturii, a economiei, a filozofiei și a sportului au semnat o scrisoare deschisă adresată șefilor de state și de guverne din UE în sprijinul programului de schimb de studenți Erasmus, aflat în pericol. Printre semnatari, care provin din toate statele membre ale UE, se numără regizolul spaniol Pedro Almodovar, Sandro Rosell, președintele FC Barcelona, profesorul Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel și mai mulți campioni olimpici. Aceștia se fac ecoul unor preocupări legate de faptul că atât locurile pentru studenți din cadrul schemei, cât și bursele ar putea fi reduse drastic din cauza disputelor cu privire la bugetele 2012 și 2013 ale UE. Programul se confruntă deja în acest an cu un deficit de 90 de milioane EUR și există temeri că situația se va înrăutăți în 2013. În ultimii 25 de ani, Erasmus a permis unui număr de aproximativ trei milioane de tineri europeni să studieze în străinătate. Mai recent, Erasmus a sprijinit și stagii în întreprinderi din străinătate. O întreagă generație a învățat ce înseamnă a trăi și a lucra alături de persoane dintr-o altă cultură, precum și a-și dezvolta competențele și versatilitatea care sunt vitale pentru piața modernă a muncii.

În scrisoare se avertizează că, dacă bugetele 2012 și 2013 ale UE nu sunt suficiente pentru a respecta promisiunile făcute deja studenților pe baza unor angajamente adoptate în prealabil, „este posibil ca mii de studenți să rateze o experiență care le-ar putea schimba viața”.

Amenințarea la adresa programului nu putea veni într-un moment mai rău pentru tinerii europeni. Șomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a crescut cu jumătate de la începutul crizei și, în prezent, unul din cinci tineri europeni (adică peste cinci milioane de persoane) nu are un loc de muncă.

Scrisoarea cere ca investițiile în educație și formare să constituie nucleul reacției la criză a Europei, evidențiind și planurile Comisiei privind sporirea oportunităților de care dispun tinerii pentru a-și dezvolta competențele și capacitățile necesare în vederea angajării în cadrul noului program „Erasmus pentru toți”, care urmează să fie lansat în 2014.

În concluzie, se precizează că: „Erasmus pentru toți va costa mai puțin de 2% din bugetul total al UE. În următoarele săptămâni, dumneavoastră, șefii de guverne ai UE, veți avea o ocazie unică în viață de a aproba noul program și de a-i aloca resursele de care are nevoie. Tinerii noștri merită acest lucru. Este în joc viitorul nostru.”

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a salutat publicarea scrisorii. „De 25 de ani, programul Erasmus schimbă viețile tinerilor și le deschide noi orizonturi. Îi doresc viață lungă! Tinerii au trebuit să ducă greul crizei. Acum, mai mult ca niciodată, au nevoie de ajutorul nostru. Sunt mândră și mișcată de faptul că atât de mulți oameni, cu preocupări atât de diferite, au ieșit în față pentru a-și declara sprijinul pentru Erasmus.”

Pentru informații suplimentare
Scrisoarea de susținere a programului Erasmus pe Facebook

MEMO/12/816 Întrebări frecvente privind programul Erasmus și bugetul acestuia

Programul Erasmus: 25 de ani de schimbare de vieți și deschideri de orizonturi

Nou record pentru Erasmus: schimburile de studenți sunt în creștere cu 8,5%

Programul Erasmus – o poveste europeană de succes