FP7 - seventh framework programme


Mediu: săptămâna mobilității promovează utilizarea mijloacelor alternative de transport urban pentru un aer mai curat

(16.09.2013)

 Se preconizează că peste 2 000 de orașe europene vor participa la cea de-a 12-a ediție a Săptămânii europene a mobilității, care începe astăzi. Anul acesta, săptămâna mobilității, care se încheie la 22 septembrie, se desfășoară sub sloganul „Clean air — it's your move!” (Un aer mai curat - dumneavoastră decideți!). Campania sensibilizează publicul larg cu privire la impactul transporturilor asupra calității aerului și încurajează cetățenii să aibă grijă de sănătatea și de calitatea vieții lor schimbându-și obiceiurile în materie de mobilitate.

Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, a declarat în legătură cu acest subiect: „Anul acesta ne concentrăm asupra impactului alegerilor noastre de fiecare zi asupra calității aerului și a stării noastre de sănătate. Orașelor le revine un rol important în ceea ce privește îmbunătățirea opțiunilor de transport existente. Prin creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor și prin oferirea unor alternative mai puțin poluante, orașele pot deveni mai atrăgătoare pentru locuitorii lor. Atunci când este vorba de calitatea aerului, dumneavoastră decideți!”

Siim Kallas, comisarul european pentru transport și mobilitate, a declarat: „Anul acesta săptămâna europeană a mobilității și campania Do the Right Mix care o însoțește ne reamintesc că putem contribui cu toții la combaterea poluării aerului urban. Schimbându‑ne obiceiurile, de exemplu deplasându-ne cu bicicleta în loc să mergem cu mașina sau optând pentru transportul în comun, putem să ne îmbunătățim calitatea vieții.”

Ediția din 2013 se desfășoară în paralel cu revizuirea, de către factorii politici europeni, a politicii privind calitatea aerului, urmând ca, ulterior în cursul acestui an, să fie lansată o strategie revizuită pe această temă. Calitatea slabă a aerului continuă să aibă un impact major asupra sănătății cetățenilor europeni, conducând la complicații respiratorii și cardiace, la decese premature și la reducerea speranței de viață. Poluarea aerului afectează, de asemenea, mediul, ducând la acidifiere, la pierderea biodiversității, la epuizarea stratului de ozon și antrenând schimbări climatice.

Traficul urban este o sursă crescândă de poluare a aerului — în special ca urmare a emisiilor de pulberi în suspensie și de dioxid de azot. Deseori, autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a elabora strategii de transport urban care să corespundă cererii de mobilitate, să asigure protecția mediului, să amelioreze calitatea aerului și să sporească atractivitatea orașelor din punctul de vedere al calității vieții.

Sub deviza „Un aer mai curat — dumneavoastră decideți!” —, Săptămâna europeană a mobilității subliniază faptul că avem toți un rol de jucat și că, inclusiv prin schimbări minore, cum ar fi oferirea mai multor posibilități de deplasare, încurajând oamenii să călătorească cu mijloacele de transport în comun, să utilizeze în comun autoturismele, să meargă cu bicicleta în loc să ia mașina sau pur și simplu să meargă pe jos, putem ameliora calitatea vieții în orașele și metropolele europene.

Context
Săptămâna europeană a mobilității este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene. Campania, care se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, are rolul de a încuraja autoritățile locale europene să aplice și să promoveze măsuri durabile în domeniul transporturilor și de a invita cetățenii să încerce și alte modalități de deplasare în afara automobilului.

Povestea Săptămânii europene a mobilității a început în 1998, când în Franța a fost proclamată o zi dedicată mobilității, sub deviza „În oraș fără mașină!”. Această inițiativă este reluată de atunci în luna septembrie a fiecărui an, orașele și metropolele fiind încurajate să interzică, pentru o zi, circulația vehiculelor motorizate pe străzile lor. În acest fel, cetățenii au ocazia să vadă o fațetă diferită a orașelor în care trăiesc, fiind încurajați să utilizeze moduri de transport durabile și fiindu-le adresate campanii de sensibilizare cu privire la impactul asupra mediului al alegerilor pe care le fac în materie de mobilitate. Succesul acestei inițiative franceze a dus la lansarea în 2002 a Săptămânii europene a mobilității.

De atunci, Săptămâna europeană a mobilității s-a bucurat de o popularitate tot mai mare în Europa și în întreaga lume. În 2012, 2 158 de orașe, reprezentând 147,6 milioane de cetățeni, au aderat la această campanie. În total au fost adoptate 7 717 măsuri permanente, care vizează, în principal, infrastructurile destinate cicliștilor și pietonilor, reducerea traficului, îmbunătățirea accesibilității mijloacelor de transport și sensibilizarea cu privire la adoptarea unui comportament durabil în materie de transport.

Autoritățile locale europene au fost invitate să adere la Carta Săptămânii europene a mobilității și să își publice programele pe site-ul www.mobilityweek.eu. Orașele care organizează evenimente pe tot parcursul săptămânii 16-22 septembrie, care adoptă măsuri permanente și care stabilesc o „zi fără mașini” pot, de asemenea, să își depună candidatura la premiul Săptămânii europene a mobilității, alăturându-se astfel orașelor cărora li s-a decernat acest premiu în anii anteriori: Zagreb (Croația), Bologna (Italia), Gävle (Suedia) și Budapesta (Ungaria).

Pentru mai multe informații:
http://www.mobilityweek.eu/