FP7 - seventh framework programme


Europenii vor putea accesa gratuit articolele ştiintifice rezultate în urma cercetărilor finanţate de UE

(16.12.2010)

Cercetătorii, intreprinderile şi cetăţenii pot accesa gratuit şi deschis articolele ştiintifice rezultate în urma cercetărilor finanţate de Uniunea Europeană graţie OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe – Infrastructura de acces deschis la cercetarea europeană), pe care Comisia Europeană a lansat-o 2 decembrie 2010, la Universitatea din Gent, în Belgia.

OpenAIRE va pune la dispoziţie o reţea de depozite deschise care vor oferi acces online gratuit la cunoştinţele rezultate din activitatea cercetătorilor care beneficiază de granturi din bugetele celui de-al şaptelea Program-cadru (PC7) şi al Consiliului European de Cercetare (ERC), în special în domeniile: sănătate, energie, mediu, părţi ale tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, şi din infrastructurile de cercetare, ştiinte sociale şi umaniste, precum şi „ştiinţa în societate”.

Acesta reprezintă un pas important către accesul deplin şi deschis la lucrările ştiinţifice, fapt care poate, de exemplu, da posibilitatea pacienţilor care suferă de maladii rare sa consulte cele mai recente cercetări medicale sau poate pune la dispoziţia oamenilor de ştiinţa informaţii actualizate în timp real cu privire la evoluţiile din domeniul lor.

In fiecare an se publică în intreagă lume aproximativ 2,5 milioane articole ştiinţifice în 25 000 de publicaţii ştiinşifice şi anale ale conferinţelor. In prezent, numai 15 % - 20 % dintre aceste articole sunt disponibile în depozite sau publicaţii cu acces deschis.

Restul sunt accesibile numai contra cost, fie în baza unor sisteme care permit plata per articol citit, fie prin abonamente la publicaţiile respective. Infrastructura OpenAIRE finanţată de UE, lansată la Universitatea din Gent din Belgia, are ca obiectiv ultim deschiderea accesului la toate articolele şi datele ştiinţifice rezultate din activitatea cercetătorilor care au primit finanţare din PC7, inclusiv a cercetătorilor care au primit granturi de la Consiliul European de Cercetare (ERC), şi nu numai. De la lansarea PC7 în 2007, au fost finanţate aproximativ 10 000 de proiecte.

In conformitate cu termenii şi condiţiile granturilor PC7, cercetătorii care beneficiază de finanţare din partea UE în următoarele domenii: sănătate, energie, mediu, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, infrastructuri de cercetare, ştiinte sociale şi umaniste, precum şi „ştiinta în societate” vor trebui să depună textul complet al cercetărilor lor publicate într-un depozit cu acces deschis care va fi disponibil în permanenţa, putând fi accesat de oriunde din lume. Acestea reprezintă aproximativ 20 % din toate proiectele finanţate de PC7. Cercetătorii din alte domenii pot opta de asemenea pentru punerea la dispoziţie a lucrărilor lor într-un depozit cu acces deschis.

Acest proiect poate conduce, totodată, la noi modalităţi de indexare, adnotare, organizare şi interconectare a rezultatelor cercetării, precum şi la noi metode de automatizare a acestora. Se poate stimula astfel dezvoltarea de noi servicii pe lângă infrastructura de informaţii pe care o furnizează OpenAIRE. In cadrul proiectului functionează un serviciu de asistenţa tehnică (helpdesk) în 27 de ţări europene, care constă dintr-o reţea de experţi şi un portal de instrumente online care îi ajută pe cercetători să îşi pună articolele la dispoziţie online.

Context
OpenAIRE îşi are originea într-o iniţiativă-pilot a Comisiei Europene privind accesul deschis lansată în august 2008. Proiectele finanţate din bugetul PC7 trebuie să depună în depozite online articolele ştiinţifice revizuite de experţi şi să le facă disponibile pentru public după 6 sau12 luni de la publicare, în funcţie de aria tematică.
Aceasta infrastructura completează alte infrastructuri de cercetare finanţate de UE precum GÉANT , care pune la dispoziţia cercetătorilor europeni o reţea de cercetare de mare viteză, şi PRACE care dezvoltă o superputere de calcul pentru aplicaţii deosebit de sofisticate. Rezultatele şi rapoartele privind cercetările finanţate de UE pot fi de asemenea găsite pe CORDIS, serviciul de informare privind cercetarea şi dezvoltarea al UE.

Sursa: Comisia Europeană