FP7 - seventh framework programme


Consultare publica – inlaturarea barierelor din calea cercetarii

(21.09.2011)

 Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a găsi modalităţi de imbunătăţire radicala a cercetării europene. Scopul este de a realiza Spaţiul European de Cercetare (SEC) pana in 2014, prin crearea unei pieţe unice reale a cunoaşterii, cercetării şi inovării. Acest lucru va permite cercetătorilor, institutiilor de cercetare şi intreprinderilor/companiilor sa circule, sa concureze si sa coopereze in afara granitelor, marind potentialul de crestere.

Consultarea se va incheia pe 30 noiembrie 2011. Unele dintre chestiuni pe care Comisia Europeană doreste sa le abordeze sunt:
- atunci cand cauta noi oportunitati, se gasesc cercetatorii blocati in spatele granitelor nationale?
- au oamenii de stiinta nevoie de noi infrastructuri de cercetare pentru a pune in practica si a testa idei?
- are comunitatea stiintifica nevoie de mai multe oportunitati pentru a face schimb de opinii, a realiza noi proiecte si a crea noi produse si servicii?

Comisia se va baza pe raspunsurile primite la aceste intrebari si la multe altele, pentru a finaliza propunerea privind un cadru SEC consolidat, care
urmeaza sa fie publicata inainte de sfarsitul anului 2012. Cadrul va optimiza coordonarea transfrontaliera a finantarii cercetarii, sporind eficienta si impactul cercetarii europene.

Comisia Europeana a identificat SEC ca o conditie prealabila pentru o noua era a inovarii si a competitivitatii in Europa, in care cele mai bune creiere lucreaza impreuna, astfel incat Uniunea Europeana sa devina o “Uniune a inovarii”.

Toti cei interesati de cercetarea si inovarea europeana pot participa la aceasta consultare accesand link-ul:
http://ec.europa.eu/research/consultations/era/consultation_en.htm